Päris eesti oma BD

Vasta
Kasutaja avatar
eerik
Site Admin
Kontakt:

Re: Päris eesti oma BD

Postitus Postitas eerik »

Deaf Crocodile (USA) annab järgmisel kevadel välja Hukkunud Alpinisti hotelli 4K UHD plaadi.

Info nende viimatises podcastis: https://youtu.be/l6DviTA2-28?t=2439
Minu Blu-ray kollektsioon (kasvab aeglaselt, aga kindlalt)
kaaga

Postitus Postitas kaaga »

eerik kirjutas: 20 Nov 2025, 20:44 Deaf Crocodile (USA) annab järgmisel kevadel välja Hukkunud Alpinisti hotelli 4K UHD plaadi.

Info nende viimatises podcastis: https://youtu.be/l6DviTA2-28?t=2439
Kas see peaks siis olema vist esimene nö Eesti film 4K blu-ray-l üldse. Väga loodame ,et originaal audio ka säilitatud
Kogus 1089 eesti heli või subtiitritega blu-ray-d Eesti blu-ray-de nimekiri ja minu kogu
Kasutaja avatar
eerik
Site Admin
Kontakt:

Leidsin juhuslikult intervjuu Deaf Crocodile asutajatega eelmise aasta märtsist, kus mainiti ka raskuski "Hukkunud Alpinisti" litsenseerimisega.
Josh – Now Dennis, let’s move to your side of things. I know you said you do the detective work and a lot of the negotiating and stuff. How long does that generally take?

Dennis – Well, we just signed a license on a really wonderful Estonian sci-fi kind of euro-thriller locked-room mystery called Dead Mountaineers’ Hotel from 1979-80. It took six years of patiently waiting and gently prodding to negotiate the license for us to restore. Every six months or so I would send an email to our contact in Estonia, and she would politely sort of say “We haven’t made up our minds, I need to talk to my colleagues, we’re hoping to get a grant on this end to restore it.” Then six months would go by and I’d send another email. This went on and on and finally Craig and I had kind of given up hope. Out of the blue I said “All right, I’ll give it one more chance” So I sent another email saying we’re still interested in Dead Mountaineer’s Hotel and amazingly she came back and said okay. We essentially wore them down, which I think is what happens with a number of these projects.
Üsna masendav suhtumine Tallinnfilmi poolelt minu arvates. Huvitav, kui paljudele pakkumistele nad veel on vastu hakanud?
Kasutaja avatar
eerik
Site Admin
Kontakt:

Enne plaadile jõudmist linastub Berliini filmifestivali klassikaprogrammis:
That same year saw the production of Hukkunud Alpinisti hotell (Dead Mountaineer’s Hotel) by Estonian director Grigori Kromanov. A genre-busting film noir with elements of fantasy, it is based on a story by the legendary Soviet science-fiction writers Arkady and Boris Strugatsky. The restoration was done from a new 4K scan of 35 mm inter-positive material held by the Estonian National Archives.
https://www.berlinale.de/en/2026/news-p ... 71535.html
Kasutaja avatar
eerik
Site Admin
Kontakt:

Deaf Crocodile kinnitas enda sotsiaalmeedias, et plaat ilmub märtsikuu lõpus. Huvitaval kombel mainiti ka Eesti Filmiinstituuti. Huvitav kas see jõuab ka siin maal poodidesse...
Deaf Crocodile and the @estonianfilminstitute will be releasing the new 4K restoration of DEAD MOUNTAINEER'S HOTEL in late March for the first time ever on 4K UHD + Blu-ray. Pre-sales will begin for this special Deluxe Edition on Feb. 20th.
https://www.instagram.com/p/DTgNXD6DyQ_/

EFI enda pressiteates mainib küll Deaf Crocodile'i aga plaadist pole sõnagi.
https://filmi.ee/uudised/hukkunud-alpin ... rogrammis/
Kasutaja avatar
eerik
Site Admin
Kontakt:

Variety kirjutab, et rootslaste voogesitusplatvorm Cultpix hakkab Blu-ray plaate välja andma ja esimeste seas on ka Kaljo Kiisa "Hullumeelsus". Rohkem infot kevadel Cannes' festivalil.
Stockholm-based streaming platform Cultpix is moving into physical media distribution, partnering with national film institutes in Hungary, Taiwan, Czech Republic and Estonia for a new Blu-ray label set to launch at the Cannes Film Festival in May.

The cult and exploitation cinema platform will debut with four restored titles from partner archives: “Meteo” (1990) from National Film Institute Hungary, “Fantasy of the Deer Warrior” (1961) from Taiwan Film & Audiovisual Institute, “The Man from the First Century” (1962) from Národní filmový archiv in Prague, and “Madness” (1968) from Estonian Film Institute.
Kasutaja avatar
eerik
Site Admin
Kontakt:

Vasta